Aanschaf pup

 

 

 

 

 

 

U bent van plan een kooikerpup aan te schaffen ?


Hierbij alvast wat tips waar u als toekomstig baasje kan op letten. 

 

Een pup aanschaffen mag geen impulsieve aankoop zijn.

 

Uw toekomstig kooikerhondje werd met veel liefde gefokt en verdient een goede thuis. Wanneer u uw pupje een stabiele veilige thuis kan geven, heeft u een vriend voor het leven. Alles begint natuurlijk bij de fokker. Meestal vragen deze mensen om u en uw gezin te ontmoeten voor een verkennend gesprek vooraleer de pups er zijn. Sommigen werken met vragenlijsten, weer anderen houden meer van een persoonlijk gesprek. Reageer steeds open en eerlijk, u koopt een levend wezen. Het is de bedoeling dat u een vertrouwensband met de fokker opbouwt. Een goede fokker zal u ook steeds te woord blijven staan als u vragen hebt. Sommige fokkers organiseren zelfs "terugkomdagen". 

 

In deze verkenningsfase heeft u en uw gezin de mogelijkheid om kennis te maken met de moeder van uw toekomstige pupje. Mocht men dit weigeren vraag dan zeker waarom u de hond niet mag zien. Wanneer u de hond ontmoet kijk dan hoe ze op uw aanwezigheid reageert. Is ze terughoudend of agressief of eerder aanhankelijk en vriendelijk. Leeft de hond in huiselijke kring of is dit niet zo? Informeer ook naar de vaderhond. Vraag eventueel naar een foto van hem, informeer gerust naar zijn karakter en gezondheidsonderzoeken.

 

Naast de algemeenheden is het ook belangrijk dat men met gezonde ouderhonden fokt. Onderstaande tests zijn in België nog niet verplicht, doch wij raden fokkers aan ze toch te laten uitvoeren. Dit naar Nederlands voorbeeld, waar deze tests al jaren verplicht zijn en het zelfs niet mogelijk is om zonder deze tests een hond met erkende stamboom te verkrijgen. Geregistreerde fokkers bij ons werken volgens hetzelfde principe. Hun honden en nakomelingen komen zo in het clubregister. Dit is een internationale database waarin elke geregistreerde combinatie met het aantal pups en eventuele latere gezondheidsonderzoeken vermeld staan. Wanneer een hond sterft al dan niet door een (erfelijke) ziekte, zal dit ook in het clubregister opgenomen worden.
Het clubregister bevat zo een schat aan informatie die fokkers ook helpt een zo goed mogelijke combinatie te maken.

 

Hieronder volgt een opsomming van gezondheidsonderzoeken waaraan de ouderhonden dienen te voldoen :
• Een algemeen DNA onderzoek (verplicht door Sint-Hubertus)
• Fokkersattest (verplicht door Sint-Hubertus)
• Een show met minstens een "Goed"-kwalificatie (verplicht door Sint-Hubertus)
• Een oogonderzoek (Europees geregistreerd)
• Een patella onderzoek (patella is een knieafwijking die veel pijn kan veroorzaken, soms is er een operatie nodig)
• Een DNA onderzoek naar Von Willebrand (bloedstollingsziekte) en ENM (neurologische aandoening die tot verlamming leidt)
• Eventueel kan de fokker in het bezit zijn van een socialisatieattest behaald op een erkende hondenschool of een gedragsverklaring behaald in Nederland.

 

Een stamboom is dus niet zomaar "een papiertje". Door een stamboomhondje te kopen krijgt u bepaalde garanties.

 

Wanneer de pups geboren worden let dan vooral op de huisvesting. Bij een goede fokker worden de pups in huiselijke kring geboren zodat de pup kan wennen aan huiselijke geluiden, bv. de stofzuiger, telefoon, kinderen... Besteedt de fokker voldoende aandacht aan socialisatie? Dit is voor het pupje een erg belangrijke periode tussen de vier en twaalf weken na de geboorte. Bestudeer ook het nest. Pups horen vrolijk en blij te zijn. Pups mogen een schrikreactie hebben maar dienen hiervan snel te herstellen.

 

Fokkers in België zijn vrij in het bepalen van hun verkoopprijs. Meestal gaat het om bedragen van 950 tot 1300 euro per pup.

 

Eind 2014 werd er een nieuwe Europese invoerwet van kracht. Hierdoor moet een pup rabiës geënt zijn om ingevoerd te worden. Voor pups geboren bij Belgische fokkers is er geen probleem. Deze mogen bij de leeftijd van 8 à 9 weken naar hun nieuwe gezin verhuizen. Let wel op dat wanneer u naar het buitenland op vakantie gaat u uw pup alsnog laat inenten. Ook is het belangrijk dat u de incubatietijd van 21 dagen voor de rabiësinenting in acht neemt. De dierenarts zal de inenting in het paspoort van de hond vermelden of soms krijgt u zelfs een penning om aan de halsband te bevestigen. Op de 22ste dag kan u zonder zorgen op vakantie vertrekken.

 

Elke hond moet ook gechipt worden, de gegevens zitten in de databank van ABIEC-BVIRH vzw (Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden). Uw fokker zal ervoor zorgen dat de hond gechipt is met correcte adresgegevens. Mocht dit niet het geval zijn contacteert u best uw dierenarts, deze zal u helpen met de administratieve afhandeling.

 

Hieronder kan u een lijst vinden met de erkende Belgische fokkers:

 

Fokker

e-mail

website

Dominique Schoenaerts - Oteppe domdo_s@msn.com http://chiots-kooiker.wix.com/ma-is-white
Els Taveirne - Brugge delaere-taveirne@pandora.be http://beaufort-ter-reie.be
Emily Dendooven - Houthulst    http://www.vantwitblesje.be
Martin Berben - Oudsbergen martinberben@hotmail.com www.kooikerhondjes-oudsbergen.be
Sandra Wijgerde - Ravels  vannooyewey@hotmail.com http://www.kooikerhondjes.be
Verschuere Luc - Kluisbergen Boitecarole@hotmail.com  https://pr034683.wixsite.com/van-ruyensbrug
     


 

Natuurlijk mag u ook steeds buitenlandse clubs contacteren. Zolang u de rabiëswetgeving in acht neemt zijn er geen problemen. Strikt genomen wil dit zeggen dat u de pup pas op 15 weken mag gaan afhalen. Er zijn fokkers die één pup per nest voor het buitenland willen bijhouden. Gezien de periode nu zoveel langer is dan vroeger kan het zijn dat dit extra kosten met zich meebrengt. Spreek hierover met uw fokker. Het is voor deze pupjes meer dan ooit belangrijk dat de fokker veel tijd steekt in de socialisatie want eigenlijk is dit het moment om de pup vertrouwd te maken met een groot aantal "uitdagingen". Aarzel dus niet om extra bezoekjes aan te vragen, zo leert de pup u en uw gezin alvast kennen.

 

Hieronder een lijst met de internationale erkende rasverenigingen:

Nederland : http://www.kooikerhondje.nl
Denemarken : http://www.kooikerhondje.dk
Duitsland : http://kooikerhome.de
Finland : http://www.kooikerhondje.fi
Groot-Brittanië : http://www.kooikerhondje.org.uk
Noorwegen : http://www.kooikerklubben.com
Tsjechië : http://www.kooikerhondje.info
VS : http://www.kooikerhondjeusa.org
Canada/VS : http://www.kooikersociety.org
Zweden : http://www.skooi.se
Zwitserland : http://www.kooikerhondjeclub.ch

 

Puppy advies

Onze fokadviseur staat in voor het advies en de contacten met nieuwe leden en toekomstige eigenaars.
Indien u een kooikerhondje wenst aan te schaffen met deskundig advies, is het zeer wenselijk om lid te worden van onze vereniging.
We worden overstelpt met vragen en we willen dit dan ook op een zeer degelijke en correcte manier behandelen.